Η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας είναι μια πάθηση που επηρεάζει τις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο. Εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες στενεύουν ή αποφράσσονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Όπως είναι φυσικό οι ασθενείς με αυτή την κατάσταση έχουν μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν. Παρακάτω είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις τους απασχολούν:
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ;
Η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας προκαλείται συνήθως από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό τηςαρτηρίας. Η πλάκα αποτελείται από χοληστερόλη, λίπος και άλλες ουσίες που μπορούν να συσσωρευτούν στα τοιχώματα των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου. Όταν αυτή η συσσώρευση γίνει πολύ μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει στένωση ή απόφραξη της αρτηρίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ;
Πολλοί άνθρωποι με στένωση καρωτιδικής αρτηρίας δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά μερικοί μπορεί να εμφανίσουν προειδοποιητικά σημάδια όπως αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος, δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της ομιλίας και ξαφνικές αλλαγές στην όραση.
ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΕΝΩΣΗΣ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ;
Η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας μπορεί να διαγνωστεί μέσω απεικονιστικών εξετάσεων όπως υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία και ψηφιακή αγγειογραφία. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να δουν το εσωτερικό των αρτηριών και να εντοπίσουν τυχόν απόφραξη ή στένωση.
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΩΤΙΔΙΚΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Φάρμακα όπως στατίνες και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν για να βοηθήσουν στη διαχείριση της πάθησης. Η συντηρητική θεραπεία δεν αποκαθιστά τη βλάβη αλλά βοηθά στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων και στη μείωση του ρυθμού επέκτασης της στένωσης.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΩΤΙΔΑΣ ΑΡΤΗΡΙΑΣ;
Η ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδας και το stenting καρωτιδικής αρτηρίας είναι δύο κοινές χειρουργικές θεραπείες για τη στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας. Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή περιλαμβάνει την αφαίρεση της πλάκας από την αρτηρία, ενώ το stenting της καρωτιδικής αρτηρίας περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός μικρού διχτυωτού σωλήνα, που ονομάζεται stent, μέσα στην αρτηρία για να την κρατήσει ανοιχτή. Η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την οριστική θεραπεία και αποκατάσταση του προβλήματος και έχει συγκεκριμένες ενδείξεις προκειμένου να εφαρμοστεί. Κυριότερη ένδειξη είναι το ποσοστό της στένωσης και το ιατρικό ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων, μόνιμων ή παροδικών.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας είναι μια σοβαρή κατάσταση που αυξάνει σοβαρά τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή είναι μια αποτελεσματική επιλογή χειρουργικής θεραπείας για άτομα με σημαντική στένωση καρωτιδικής αρτηρίας. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ή ανησυχείτε για στένωση καρωτιδικής αρτηρίας, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό για συμβουλές και θεραπεία.
Ο αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου είναι διδάκτορας της ιατρικής σχολής Αθηνών και Διευθυντής αγγειοχειρουργικής στο Νοσοκομείο Metropolitan, ειδικεύεται στη διάγνωση και τη θεραπεία της στένωσης των καρωτίδων. Έχει βοηθήσει πολλούς ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους και να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού μέσω της καρωτιδικής ενδαρτηρεκτομής ή της αγγειοπλαστικής καρωτίδων. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα στένωσης της καρωτιδικής αρτηρίας ή ανησυχείτε για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορείτε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με σκοπό να συζητήσετε μαζί με τον γιατρό ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας προσαρμοσμένο στις ατομικές σας ανάγκες, με σκοπό την άμεση βελτίωση της συνολικής υγείας σας.