Γράφει ο Αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου
διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Metropolitan Hospital, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΘΗΝΑ 8/10/2018
Τι είναι ο αγγειοχειρουργός (αγγειολόγος );
Ένας αγγειοχειρουργός – αγγειολόγος διαγιγνώσκει, θεραπεύει και διαχειρίζεται αρτηριακές παθήσεις και φλεβικές παθήσεις, που ονομάζονται επίσης αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτοί οι ειδικοί αντιμετωπίζουν ένα φάσμα προβλημάτων υγείας, από τις ευρυαγγείες – φλεβίτιδα και τις κιρσούς μέχρι τα απειλητικά για τη ζωή ανευρύσματα, τις στενώσεις των καρωτίδων, το διαβητικό πόδι και μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θεραπευτούν από χρόνιες παθήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.
Η αγγειοχειρουργική περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων, χειρουργικών επεμβάσεων και ελάχιστα επεμβατικών θεραπειών όπως η τοποθέτηση stent ( ενδαγγειακή χειρουργική ) με καθετήρες για τη θεραπεία των αιμοφόρων αγγείων στο σώμα σας, ξεκινώντας από τα αγγεία κοντά στην καρδιά σας και καταλήγοντας σε προβλήματα όπως οι κιρσοί στα πόδια σας. Οι φλέβες και οι αρτηρίες σας κρατούν ζωντανούς, οπότε η επιλογή του σωστού αγγειοχειρουργού για τη θεραπεία τους είναι εξαιρετικά σημαντική.
Τι είναι ο αγγειολόγος;
Με τον όρο αγγειολόγος αναφερόμαστε στους αγγειοχειρουργούς και συγκεκριμένα στο παθολογικό κομμάτι της ειδικότητας της αγγειοχειρουργικής. Οι αγγειοχειρουργοί όμως κάνουν πολύ περισσότερα από τη συντηρητική αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων.
Όταν είναι απαραίτητο αντιμετωπίζουν επεμβατικά όλες τις παθολογίες των φλεβών και των αρτηριών με επεμβάσεις όπως θεραπεία κιρσών με λειζερ, χειρουργείο φλεβικής ανεπάρκειας με λειζερ, εγχείρηση κιρσών κάτω άκρων, ενδαρτηρεκτομή καρωτίδων, εκτομη ανευρυσματος κοιλιακής αορτής με την ανοικτή μέθοδο ή την κλειστή με το ενδοαυλικο στεντ καθώς και εκτέλεση πληθώρας επεμβάσεων για τη θεραπεία της ισχαιμίας των κάτω άκρων.
Ποιος είναι ο καλύτερος αγγειοχειρουργός, πως να διαλέξω τον καλύτερο αγγειοχειρουργό;
Τα κριτήρια επιλογής του αγγειοχειρουργού πρέπει να είναι:
Η εκπαίδευση και η εμπειρία
Εμπειρία σε συγκεκριμένες τεχνικές όπως είναι πχ. η ενδοαυλική αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής, η θεραπεία των κιρσών με λειζερ, η θεραπεία ισχαιμία των κάτω άκρων με χρήση στεντ, η εκτέλεση αρτηριακών by pass, η ενδαρτηρεκτομή των καρωτίδων.
Η φήμη ανάμεσα σε ασθενείς αλλά κυρίως ανάμεσα στην ιατρική κοινότητα.
Η προσωπικότητα, το ενδιαφέρον και η επικοινωνιακή του δυνατότητα. Αν και δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η εκπαιδευση και η εμπειρία, η προσωπικότητα του αγγειοχειρουργού σας πρεπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφασή σας. Είναι απαραίτητο ως ασθενείς να αισθάνεστε άνετα συζητώντας με τον γιατρό σας και αυτός θα πρέπει να είναι πρόθυμος να απαντήσει με απλό και κατανοητό τρόπο σε όλα τα ερωτήματα σας. Μια καλή σχέση με τον γιατρό σας οδηγεί σε καλύτερα ιατρικά αποτελέσματα. Ο αγγειοχειρουργός σας θα πρέπει να είναι κάποιος που θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα λέγοντας το ιατρικό ιστορικό και τις συνηθειες σας. Που θα απαντά με κατανοητό τρόπο σε ερωτήσεις όπως:
Χρειάζεται χειρουργείο ;
Ποια είναι τα κριτήρια της διάγνωσης;
Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής της θεραπείας;
Μιλώντας με τον αγγειοχειρουργό – αγγειολόγο σας.
Πριν από το ραντεβού σας, γράψτε μια λίστα με τα συμπτώματά σας, τα φάρμακα που παίρνετε και τυχόν ερωτήσεις που έχετε. Ορισμένες ερωτήσεις, έστω και αν φαίνεται απλές, μπορεί να περιλαμβάνουν:
Ποια είναι η διάγνωσή μου;
Ποιες είναι οι επιλογές μου για θεραπεία;
Τι θα κάνει αυτό το φάρμακο; Θα έχω παρενέργειες;
Πόσο καιρό θα πάρει η θεραπεία ή το χειρουργείο μου;
Πόσο συχνά κάνετε αυτή τη θεραπεία;
Πότε θα μπορέσω να επανέλθω στην κανονική ζωή μου;
Είναι καλή ιδέα να κρατήσετε σημειώσεις ή να ζητήσετε από κάποιον να έρθει μαζί σας στο ραντεβού σας. Και εάν χρειάζεστε από τον αγγειοχειρουργό σας να σας εξηγήσει κάτι ξανά ή με έναν απλούστερο τρόπο, μην φοβάστε να ρωτήσετε. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε την κατάστασή σας και τις επιλογές θεραπείας.