Με το καλοκαίρι προ των πυλών, πλησιάζει η ώρα της παραλίας και για κάποιους, αυτό σημαίνει επίσης να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τους κιρσούς στα πόδια τους.
Οι διογκωμένες μωβ ή μπλε φλέβες στα πόδια μπορεί να είναι απλώς ένα αισθητικό ζήτημα αλλά θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, λέει ο Αγγειοχειρουργός Δρ. Γ. Ελευθερίου, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής στο Metropolitan Hosiptal.
“Είκοσι ως 25% του πληθυσμού έχουν κιρσούς και περίπου 6% πάσχουν από τις επιπλοκές τους, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών αλλοιώσεων και των φλεβικών ελκών”, λέει ο Δρ. Γ. Ελευθερίου ο οποίος συμπληρώνει: ”Η αξιολόγηση των κιρσών με υπερηχογράφημα είναι ένας εύκολος και ακριβής τρόπος για να εκτιμηθεί η ανάγκη για θεραπεία. Νέες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες είναι διαθέσιμες σήμερα που είναι αποτελεσματικές και εκτελούνται ως θεραπεία εξωτερικών ασθενών”.
Οι κιρσοί – φλεβίτιδες είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθούν. Όπως και οι ευρυαγγείες, οι κιρσοί εμφανίζονται συνήθως στα πόδια. Λόγω της όρθιας στάσης του σώματος και της βαρύτητας αυξάνεται η φλεβική πίεση στο κάτω μέρος του σώματος. Η απώλεια της ελαστικότητας της φλέβας μέσω της γήρανσης οδηγεί στην εμφάνιση των κιρσών. Επίσης οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι, κάθονται ή στέκονται πολύ ή έχουν οικογενειακό ιστορικό κιρσών, είναι επίσης πιο πιθανό να τους πάρουν.
Οι διευρυμένες φλέβες μπορεί να πονάνε, να προκαλούν κνησμό και καυσαλγίες. Όσοι ασθενείς παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επισκεφτούν άμεσα τον αγγειοχειρουργό τους καθώς αποτελούν ενδείξεις σοβαρού ιατρικού προβλήματος, λέει ο Αγγειοχειρουργός Γ. Ελευθερίου.
Οι κιρσοί μπορεί να οδηγήσουν σε πρησμένη πόδια, αλλοώσεις του δέρματος, αιμορραγία από κιρσούς, θρόμβους αίματος και έλκη. Η άσκηση, η απώλεια βάρους και η ανύψωση των ποδιών μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο και να αποτρέπουν την επιδείνωση των κιρσών. Ειδικές κάλτσες που ονομάζονται κάλτσες συμπίεσης που συμπιέζουν τα πόδια, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, συχνά προτείνονται αλλά δεν αποτελούν θεραπευτική επιλογή.
“Η οριστική θεραπεία με τις νέες τεχνικές με ραδιοσυχνότητες ή λέιζερ είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, αλλά τέτοιες διαδικασίες θα πρέπει να γίνονται μετά από προσεκτική αξιολόγηση, μόνο σε επιλεγμένους ασθενείς”, λέει ο κ. Ελευθερίου.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ